Portfolio

Klarien Klingen: Groentehof Ingen

Klarien Klingen startte twee csa tuinen: Moestuin Moersbergen in Doorn, en de Groentehof in Ingen. In de film zie je haar in de tuin in Doorn, maar helaas bestaat die niet meer. Hieronder vertelt Klarien over de tuin in Ingen, die nog wel bestaat!

Elze-Lia en Reinoud van biologisch dynamisch kleinfruitbedrijf Fruitweelde boden ons de kans een zelfoogst groentetuin op te zetten op hun land. Mijn angst bij zo’n constructie is altijd de menselijke relatie:  hoe ga je om met elkaars spullen,  ruimte,  hoe netjes moet je tuin er uit zien,  wat is ‘netjes’ eigenlijk? In de drie jaar dat ik de Groentehof mocht runnen is dat wonderbaarlijk goed gegaan. Elze-Lia en ik bleken nog veel meer idealen te delen dan ik dacht. We geloven dat het goed is om de bodem alleen ondiep te bewerken,  en we geloven dat dat kan.  We experimenteerden met klaver en gras op de paden wat uniek in Nederland – en succesvol – bleek te zijn. In de afgelegen Betuwe waar de tuin ligt bleek animo te zijn voor een zelfoogst groentetuin: iedere week komen mensen uit de buurt – vaak zelfs uit de straat – hun eigen groente oogsten op het terrein van Fruitweelde. Ik ben trots dat de tuin die ik samen met Elze-Lia opzette nu wordt voortgezet door Linde en Esther.

Voor meer informatie over de Groentehof, prijzen en lid worden, kijk op www.fruitweelde.nl/groentehof en op www.facebook.com/Groentehof.

This slideshow requires JavaScript.