Community Supported Agriculture


Wat is CSA?
En waarom is CSA zo gaaf? CSA staat voor community supported agriculture, in het Nederlands ook wel vertaald met ‘gemeenschapslandbouw’. De filosofie hierachter is dat ons voedsel van ons allemaal is, en de productie ervan door ons allen gezamenlijk gedragen zou moeten worden. In ons huidige voedselsysteem is het helaas maar al te vaak zo dat de boer helemaal onderaan de keten staat, met de consument een heel eind verderop aan het andere eind van de keten, Daar tussenin een hele hoop anderen, zoals de groothandel en supermarkten, die, laten we eerlijk zijn, er vaak een stuk meer aan over houden dan de boer zelf. Vooral de risico’s van het vak, zoals een natte zomer, ziektes of plagen en daardoor een slechte oogst, drukken zwaar op boeren. In een eerlijke wereld zouden deze risico’s vertaald worden naar de prijzen van voedsel in de supermarkt. De huidige organisatie van ons voedselsysteem houdt hier niet genoeg rekening mee, en zorgt niet voor een eerlijke verdeling van opbrengst en risico’s. En dat is vreemd, want waar zouden we zijn zonder onze boeren? Of beter gezegd, wat zouden we eten?

Het CSA model is hier een heel mooi alternatief voor: het zorgt er namelijk voor dat wij, boeren en consumenten, samen verantwoordelijkheid dragen voor ons voedsel. Het werkt zo: de boer werkt jaar rond op de tuinderij of boerderij, zorgt voor het zaaien, planten, ploegen, wieden en oogsten. Hij of zij berekent hoeveel gezinnen of personen van de oogst zouden kunnen eten, en hoeveel het kost om die oogst te realiseren (inclusief zijn eigen inkomen). Als consument kun je vervolgens lid, deelnemer of aandeelhouder worden van de CSA. Je betaalt een vast bedrag per maand of jaar, en verbind je voor het hele jaar aan de tuin of boerderij. Daarmee heb je het hele jaar recht op jouw deel van de oogst, die je soms zelf van het land mag halen! Op deze manier is de boer of boerin zeker van een inkomen, en ben jij als consument zeker van vers, gezond voedsel. Want eigenlijk alle CSA boeren produceren volgens biologische normen, en door het directe contact met de boer kun je je daar zelf van verzekeren.

Zo delen boer en consument de opbrengst en de risico’s, waardoor een slechte oogst de boer niet direct in financiele problemen brengt. Dat betekent wel dat jouw oogst aandeel in zo’n periode even wat minder is. In een mooie zomer deel je daarentegen mee in de overvloed van een goede oogst! Op deze manier raak je meer betrokken bij de seizoenen, en wordt je je bewust van de echte kosten van voedselproductie. Samen kun je er voor zorgen dat de productie van jouw voedsel eerlijk en duurzaam blijft.

Enthousiast geworden? Kijk op de kaart hieronder of er een csa bij jou in de buurt is.
* Op de kaart zijn alleen de CSAs genoemd waar leden zich voor een heel jaar of seizoen vastleggen; dat betekent geen groentepakketten die gedurende het jaar opgezegd kunnen worden. Laatst geupdate op 02-02-2019. Met veel dank aan Marije Mulder voor de gegevens.